Ny singel – Utan dina andetag

Utan dina andetag Farbror Pop skivomslag

Min tolkning av Kents bästa låt

I januari var det 20 år sen jag träffade min Fröken Bubbel. Kent hade just släppt sitt album “B-sidor 95-00” och den gick varm hemma hos Farbror Pop. Det var något med de där lite mer experimentella, synthiga låtarna, som inte var riktigt så välproducerade som en del annat.

Jag hade ganska nyss börjat lyssna på Kent och för Fröken Bubbel var det helt nytt. En låt fastnade för oss båda: Utan dina andetag.

Den där första helgen, när vi blev tillsammans, stämde den här textraden in på mig:

“Min klocka har stannat.”

Jag bestämde mig för att inte sätta i ett nytt batteri. Hon gav mig en ny klocka på alla hjärtans dag. Ett par år senare gick hon fram till en gatumusikant som spelade “vår låt” och frågade om han spelade på bröllop. Det gjorde han. Kunde han även spela “Somebody” av Depeche Mode? Den hade han inte hört, men det kunde han nog. Nja, hellre än väl, men minnet av att stå och fnissa tillsammans i kyrkan är fint.

Det här är en grym låt och det är lite nervöst att ge sig på den. Ljudmässigt ligger den egentligen ganska långt från vad jag gillar. Här finns inga synthslingor och därtill ett ganska brötigt gitarrbreak. Där nånstans fanns nåt för Farbror Pop att sätta tänderna i. Låten släpps på alla hjärtans dag, 20 år senare.

ps. Det var fortfarande CD som gällde på den tiden och lyssnade man igenom hela albumet och inte hade för bråttom att byta CD eller starta om, så kom där ytterligare en låt efter 10 minuters tystnad – “Papin jahti“. Ytterst få kunde höra vad detta var. Med fast telefon och telefonsvarare så körde jag den i bakgrunden och låtsades ropa till “grabbarna” att kan ni vara lite tysta, jag försöker tala in ett meddelande här. Det skämtet finns nog kvar på min sista telefonsvarare nånstans på en soptipp… 

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.

The Beacon of Light

The Beacon of Light by Farbror Pop

Who is the leader of the free world?

The Beacon of Light is my first track in English.
It’s a song about the current state of the leadership in the free world, as we know it.

My paternal grandfather went to Munich, Germany, in 1938 for a study. He met a nice girl, they married and she came to live with him in Gothenburg, Sweden. The following year the Second World War started, and the next year after that, my father was born.

I was born during the Cold War and had my defining youth in the 1980’s. For me, the Berlin Wall had been around “forever” and Eastern Europe was closed. The leader of the free world was Ronald Reagan, but also Margaret Thatcher was a strong leader, ruling UK for a decade. Meanwhile, a Soviet submarine carrying nuclear weapons got stranded in the archipelago of Karlskrona, Sweden. We lived in fear of a nuclear war.

During WWII charismatic leaders such as Churchill, Rosevelt, Stalin and Hitler were fighting for their beliefs. Fortunately, the former two prevailed.

Presently, the same countries has given us Johnson, Trump, Putin and Merkel.

Who is now the leader of the free world?

In my eyes, the world changed in 2016, when UK and USA lowered it’s ambitions for the world and looked inwards to themselves. It was always a mystery to me how someone like Hitler could have been elected in free elections, but the present polarization gives a certain understanding of how something can escalate badly. 

The Beacon of Light is now Angela Merkel, and the EU. Who would have thought that? I hope we’ll soon work together with UK and USA for a better world again.

Musically, I admit this song was influenced by 1980’s band DAF.

Click on the album artwork to get to the page of the track, with lyrics
and links to services such as Spotify, Apple Music, Soundcloud etc.

Upcoming: The Beacon of Light

The Beacon of Light to be released

Who is the leader of the free world?

How do you know when you are ready to release a song? The Beacon of Light will be my first track in English. It’s about the current state of the leadership in the free world, as we know it.

During WWII charismatic leaders such as Churchill, Rosevelt, Stalin and Hitler were fighting for their beliefs. Presently, the same countries has given us Johnson, Trump, Putin and Merkel. Who is the leader of the free world?

To be released December 4th.

November

Farbror Pop November skivomslag

November

Så kom då fredagen den trettonde, dessutom i det olyckliga Corona-året 2020.
Dagen då farbrors tonårsdröm gick i mål – ett eget album!

Jag har redan bloggat om de låtar jag släppt som singlar, så låt mig nämna de andra, som allihop skrevs när jag var i övre tonåren:

Misstänksamhet

Såhär i efterhand kan jag se att den har viss påverkan av Depeche Mode’s “People are People”. Den här textraden var något jag verkligen gillade:
“people are people, so why should it be, you and I should get along so awfully”.

2020 pratas det mycket om ökande våld. Som synthare i 80-talets Göteborg blev jag jagad, rånad, misshandlad och knivhotad. Många såg snett på en. Det är den andra bakgrunden till låten.

När jag plockade fram den här gamla låten och jobbade med den la jag till en vers där jag ser på min son och hur mycket som egentligen har ändrats. Han har sluppit det där våldet, men det där att vi ser varandra utifrån egna preferenser kommer nog alltid finnas kvar.

Kanske

Kanske är något slags försiktig kärleksförklaring, haha. Tänk vad läskigt när man var tonåring och började träffa en tjej och sen skulle man ta det där steget… Nåja, jag gillar hur ett ord (“kanske”) kan låta helt galet när man använder det som ett tuggummi.

Is

Jag tror att nästan alla tonåringar brottas med existensiella frågor. Finns gud? Vad är meningen med livet? Vad händer när man dör? Livet kan kännas tungt, men för mig har det alltid funnits en livsvilja. När jag skrev den här hade vi läst Tomas Tranströmer och jag skrev en del poesi, som ibland blev en låt. Jag gillade särskilt den här, som jag kan se har influerat mig i denna text:
“Ett hundskalls hieroglyf står målad i luften över trädgården
där den gula frukten överlistar trädet och låter sig falla.”

Shetland

Kärt barn har många namn. Det här är egentligen två olika små trudelutter jag brukade spela på piano. På någon kassettdemo finns låtarna “piano” och “piano2″… Trudelutterna fann varandra och gifte sig sommaren 2020. Det var som ett litet kostymdrama och jag såg framför mig 1800-talspersoner i brittiska landskap. Som den här bilden på en liten kyrka vid en fjord i Shetland.

Det är inte mycket synthpop över den här instrumentalmusiken, men jag ser det som en positiv avslutning på ett album som annars riskerar få slagsida av ämnen som Corona, Frustration, Alkohol och Cancer… 😉

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.

November är snart här

November release 201113

Hur vet man när man är redo att släppa ett album?

Jag blir nog inte mer redo, så jag klickade på knappen med den läskiga texten. För att citera Winnerbäck: “det kanske var pundigt, det kanske var bra”… Snart är det halloween och här kör vi nedräkning till fredagen den 13:e.

November är snart här.

Ny singel – Tromsø

Tromsø skivomslag

Kan du höra valarnas sång?

Det här är min första instrumentalmusik, utgiven som ett bonusspår till Cancer.
När människor dör finner jag tröst i naturen.

Tänk dig Nordnorge ute på Atlanten, knölvalar och orcas (jag gillar inte det svenska namnet “späckhuggare”) som dyker upp här och där. En gammal trasig transistorradio ligger på en strand och sprakar lite; en speldosa vevar sin melodi; under vattnet hörs valarnas sång.

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.

Ny singel – Cancer

Cancer skivomslag

#fuckcancer

I somras dog en tonårskompis i cancer. Vi umgicks inte efter högstadiet. Jag blev förvånad över hur hårt det kändes. Vi har alla någon släkting, kollega eller kompis som gått bort i cancer – de flesta känner nog flera.

Samtidigt känner vi också flera som överlevt någon form av cancer. Forskning och sjukvård har gjort stora framsteg och fortsätter göra det, delvis med hjälp av pengar många av oss skänker när någon vi känner dör. 

När någon dör “klättrar jag upp på mitt berg” och ser ut över havet. Där finner jag tröst, liksom i naturen i stort, i djur och i barn. Livet går vidare. Därför ville jag även bjuda mina lyssnare på denna tröst, i form av Tromsø – instrumentalmusik med valsång.

ps. bilden på skorpionen är från när jag kom ut ur duschen i Texas och sträckte mig efter min handduk…

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.

Premiär för farbrorpop.se!

farbrorpop.se

Premiär för min nya sajt!

Ibland känner man på sig att man vill flytta till något eget. Inte trängas med alla andra sidor på Facebook; inte bidra till att sälja ut vår integritet. Framöver är allt som rör min musik samlat på en och samma sajt. Kvar på Facebook blir notiser med länkar hit. Känns bra! 🙂