November

Farbror Pop November skivomslag

November

Så kom då fredagen den trettonde, dessutom i det olyckliga Corona-året 2020.
Dagen då farbrors tonårsdröm gick i mål – ett eget album!

Jag har redan bloggat om de låtar jag släppt som singlar, så låt mig nämna de andra, som allihop skrevs när jag var i övre tonåren:

Misstänksamhet

Såhär i efterhand kan jag se att den har viss påverkan av Depeche Mode’s ”People are People”. Den här textraden var något jag verkligen gillade:
”people are people, so why should it be, you and I should get along so awfully”.

2020 pratas det mycket om ökande våld. Som synthare i 80-talets Göteborg blev jag jagad, rånad, misshandlad och knivhotad. Många såg snett på en. Det är den andra bakgrunden till låten.

När jag plockade fram den här gamla låten och jobbade med den la jag till en vers där jag ser på min son och hur mycket som egentligen har ändrats. Han har sluppit det där våldet, men det där att vi ser varandra utifrån egna preferenser kommer nog alltid finnas kvar.

Kanske

Kanske är något slags försiktig kärleksförklaring, haha. Tänk vad läskigt när man var tonåring och började träffa en tjej och sen skulle man ta det där steget… Nåja, jag gillar hur ett ord (”kanske”) kan låta helt galet när man använder det som ett tuggummi.

Is

Jag tror att nästan alla tonåringar brottas med existensiella frågor. Finns gud? Vad är meningen med livet? Vad händer när man dör? Livet kan kännas tungt, men för mig har det alltid funnits en livsvilja. När jag skrev den här hade vi läst Tomas Tranströmer och jag skrev en del poesi, som ibland blev en låt. Jag gillade särskilt den här, som jag kan se har influerat mig i denna text:
”Ett hundskalls hieroglyf står målad i luften över trädgården
där den gula frukten överlistar trädet och låter sig falla.”

Shetland

Kärt barn har många namn. Det här är egentligen två olika små trudelutter jag brukade spela på piano. På någon kassettdemo finns låtarna ”piano” och ”piano2″… Trudelutterna fann varandra och gifte sig sommaren 2020. Det var som ett litet kostymdrama och jag såg framför mig 1800-talspersoner i brittiska landskap. Som den här bilden på en liten kyrka vid en fjord i Shetland.

Det är inte mycket synthpop över den här instrumentalmusiken, men jag ser det som en positiv avslutning på ett album som annars riskerar få slagsida av ämnen som Corona, Frustration, Alkohol och Cancer… 😉

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.