Ny singel – Corona

Corona skivomslag

Min första singel – 30 år senare

Idag släpps min första singel. Något jag drömt om sen tonåren på 80-talet. Det är så annorlunda nu. Istället för att bekosta och ombesörja produktion av fysiska CD-skivor når man potentiellt en enorm lyssnarskara. Samtidigt släpps ca 40.000 låtar varje dag.

Tonåren var fulla av musik – allra mest synthpop. Jag minns nostalgiskt min första riktiga konsert med stilikonerna Ultravox, hur grymma Simple Minds var live och hur magiskt det var att äntligen få se Depeche Mode.

Hemma på pojkrummet passerade en och annan synth förbi. Efter pianolektioner som hade fel inriktning när jag blev tonåring slutade jag spela. Saknade det och köpte en begagnad Arp Axxe monosynth. Precis vad jag hade råd med, men svårt att spela på riktigt med en monosynth. Efter första sommarjobbet sparade jag ihop till en Bit One, med 6 rösters polyfoni och möjlighet att splitta tangentbordet i två olika ljud. Lyckan var stor.

Jag började spela i olika bandkonstellationer. Inspirerad av Thomas Dolbys låt kallade vi oss rebelliskt för The Dissidents. På skolans julshow larvade sig killen som presenterade oss som med orden ”och här kommer de dåsiga tandläkarna – the dizzy dents!”… Vi var djupt förnärmade då, men i efterhand kan man tycka att han hade humor. Vi bestämde oss raskt för att det var dags för nytt bandnamn. Sånt där är svårt och vi landade i svårbegripliga ”An Empty Bottle of Water”. Fråga mig inte varför. 😉

Vi spelade på nån privat fest, jag hoppade in i ett band inför nåt scoutdisco, vi var med på nån talangjakt. Mest minns jag Rock-SM 1987. Senast man hade arrangerat Rock-SM hette vinnaren Europe och de hade just gjort sitt segertåg – ”alla” utom vi var Europe-kopior. In kommer tre killar med två synthar och trummaskinen Roland. En tjej i publiken skriker ”skaffa en trummis!”. Killarna hejar på. Men vi hade kul!

Jobb, familj, barn kom emellan. Vi i bandet flyttade åt olika håll. Tiden gick och det blev allt längre mellan gångerna jag spelade. Nästan tre decennier senare kom Corona. Plötsligt hade jag väldigt lite på jobbet och mycket fritid att tillbringa i hemmet. Samtidigt fick man en tankeställare när man hörde om jämngamla som dog och man visste inte var det här skulle sluta.

Låten Corona handlar om just detta. Om våren 2020 och de känslor som grep tag i de flesta av oss. Jag är inte tacksam över Corona, men jag är tacksam över att äntligen ha hittat tillbaka till min musik!

Klicka på bilden för att komma till låtens hemsida, med låttexten
och länkar till de olika musiktjänsterna såsom Spotify, Apple Music, Soundcloud mfl.